Sherborne

…of zoals de Gezinsbond het noemt: Knuffelturnen.

Heerlijk om bewegend te spelen maar…wat is dat nu eigenlijk: Sherborne?

Of beter: WIE was Sherborne?

Veronica Sherborne

Geboren in Engeland in 1922, de grondlegger van de bewegingspedagogiek. Ze wilde niet dat het een therapie werd genoemd.

Ze studeerde kinesitherapie en lichamelijke opvoeding, ze gaf tennis-, turn- en danslessen in het gewone onderwijs. De laatste 30 jaar legde ze zich toe op bewegingsopvoeding voor kinderen met een verstandelijke beperking. In die setting ontwikkelde ze haar ideeën voor haar eigen bewegingsprogramma.*

Voor wie?

De Sherborne bewegingspedagogiek is geschikt voor een hele ruime doelgroep.

Ikzelf geef het liefste Sherborne aan ouder-kind duo’s. Ik geniet er zo hard van om die liefdevolle en speelse connectie te zien (groeien).

  • Sherborne geef ik aan ouders met kinderen van 2,5 jaar tot 6 jaar. Onderverdeeld in kleine groepjes met leeftijdsgenootjes.
  • Er kan ook een reeks aangeboden worden aan ouders met een kindje met autisme. Tijdens zo’n reeks is het zo mooi om de progressie van de kindjes te zien!
  • Aangezien mijn ervaring van 18 jaar in de gehandicapten sector, kan je mij ook vragen om een reeks te geven aan een groepje volwassenen met een matig verstandelijke beperking.
  • En met veel plezier kom ik een bijscholing Sherborne geven tijdens een pedagogische studiedag. Een doe-workshop: na een kort stuk theorie, ga ik aan de slag met de leerkrachten. Want: zelf ervaren is zoveel waardevoller dan enkel zitten en luisteren!

Mijn meest dierbare Sherborne moment….

Ik wiegde, samen met de mama, een kindje met autisme in de badhanddoek. Na enkele minuten zei de mama: “Het is de eerste keer dat mijn zoontje zolang in mijn ogen kijkt”. De tranen sprongen in mijn ogen van ontroering en dankbaarheid….

Hoe ziet mijn sessie eruit?

Een uurtje Sherborne vul ik op met veel ‘oefeningen’, die toch allemaal een bepaald doel hebben. De ouders en de kinderen merken dat niet: zij spelen!

Er worden zelden materialen gebruikt: we bewegen met elkaar, in de ruimte en op de vloer.

Er wordt gewerkt rond zelfbewustzijn: enerzijds de bewustwording van het eigen lichaam, anderzijds de bewustwording van de ruimte.

We starten de sessie met het “wakker maken” van ons lichaam: we wrijven over ons gezicht, onze armen, buik, benen,…

We rollen over de grond: we voelen onze romp in contact met de vloer én we bewegen ons voort in de ruimte, laag bij de grond.

We doen gekke passen: we kruipen traag, we lopen snel en plots staan we stil…

We spelen met begrippen rond tijd.

Als je lekker in je vel zit, is het makkelijker om met anderen een relatie aan te gaan.

In een “met-relatie” geef ik mij over aan de ander, ik laat de ander voor mij zorgen. Ik zit op schoot en mama/papa wiegt mij heen en weer. Ik heb vertrouwen en kan mij overgeven.

In een “tegen-relatie” leer ik mijn kracht kennen, ik richt vastberaden mijn lichaamsenergie.

Na het wiegen worden de armen steviger rond mij gehouden: ik ga eruit ontsnappen. Ik concentreer mij en gebruik al mijn kracht om uit de armen te breken.

In de “samen-relatie” werken we samen. We zitten tegenover elkaar met de benen wijd, de voeten tegen elkaar. We geven handen en om beurten laten we ons achterover vallen. Nadien trekt de ander mij weer recht. We hebben oogcontact en we werken samen.

We zitten in een ‘flow’: een beweging die we nog even kunnen volhouden.

“Herhaling remt niet maar is een voedingsbodem om te kunnen groeien.”

Vaak komen dezelfde ‘oefeningen’ aan bod. Volwassenen kijken daar anders naar dan kinderen. Kinderen worden die bepaalde bewegingen gewoon en worden er beter in of gaan zelf variëren op die bewegingen.

Herhaling brengt ook rust en veiligheid.

Ga eens terug naar jouw eigen kindertijd: hoe vaak heeft jouw mama of papa niet dat ene verhaaltje moeten voorlezen?

Tot zover een klein stukje theorie: kom spelen en ontdekken!

Het belangrijkste bij Sherborne is: niets moet en we hebben FUN FUN FUN!

Wees welkom…

Op aanvraag

Met veel enthousiasme begeleid ik de Sherborne sessies. Duidelijkheid en herkenbaarheid vind ik belangrijk en vooral: spelen spelen spelen!

Je kan ervoor kiezen om een reeks van 5 sessies (of meer) te organiseren, bijvoorbeeld 5 keer een zondagvoormiddag. Eventueel met een proef-sessie voordat de reeks start, zodat ouders al eens kunnen “proeven” en na deze sessie nog kunnen inschrijven voor de reeks.

Voorzie een ruimte met een linoleum-vloer: we werken voornamelijk op de grond. Het liefste geen turnzaal wegens slechte akoestiek en veel materialen die de kindjes kunnen afleiden.

Je mag me zeker bellen of mailen om vooraf af te stemmen.

Vraag vrijblijvend informatie op info@rode-maan.be

*Bron: ‘Het Groene Boekje’ van de Sherborne Vereniging België.

Op www.sherborne.be vind je meer info.

Privacybeleid© 2025 Ingo Van den Broeck